icon

icon

icon

icon

icon

icon

icon

icon

icon

icon

Rate this item
(0 votes)

Nieuwe Single Hansen Tomas : Wat Moet Ik Doen !

Gepubliceerd juli 09, 2020
Twaalf jaar geleden scoorde hij als 19-jarige zijn eerste hit, daarna werd het stil. Maar Hansen Tomas is terug en voor 100% gefocust op muziek. Als songschrijver en producer voor anderen, maar vooral met een nieuwe eigen single: Wat Moet Ik Doen.

Muziek was er altijd al in het leven van Hansen Tomas. Zijn ouders zongen in de kerk, zijn vader was drummer en gitarist, zijn oudere broer zat in een band en ook zijn tweelingbroertje zong. Hoewel niet met dezelfde passie als Hansen zelf; al vond hij die pas écht toen hij op zijn dertiende zijn eerste optreden deed. Tijdens het muziekexamen van zijn broer maakte hij voor 500 man zijn debuut. “Van buiten stoer, arrogant zelfs als ik erop terugkijk, maar van binnen ging ik uit m’n dak. Vanaf dat moment wist ik: dit wil ik vaker voelen.” De knop ging om: vanaf die dag maakte hij elke dag muziek. Leerde zichzelf, met een beetje hulp van zijn vader en broer, gitaar spelen en later ook piano.
Vanaf zijn 15e begon hij mee te doen aan audities, en niet de minsten: aan die van het eerste seizoen van Idols, bijvoorbeeld. “Ik heb zelfs de dvd gehaald”, lacht Hansen, “maar dan als slecht voorbeeld. Niet met je ogen dicht zingen, zei de commentaarstem, en daar kwam ik in beeld!” Bij de volgende grote auditie, die voor Popstars: The Rivals, brak zijn gebrek aan danstalent hem op. Toen hij zich inschreef voor de zoektocht naar een nieuwe internationale popgroep, strandde hij om dezelfde reden. “Op het aanmeldformulier stond dat je moest ‘dansen en/of zingen’. Ik las alleen ‘of’, ging er heen en moest onvoorbereid dansauditie doen. Dat ze niet in tranen zijn uitgebarsten van het lachen, verbaast me nu nog. Ik heb later het filmpje teruggezien en het was beschamend…”

Maar toch was het zaadje geplant. Het management bewaarde zijn nummer en belde drie jaar later, op zijn 18e verjaardag. Na nog even auditeren was het beklonken: de artiest Hansen Tomas zou Amerikaanse popmuziek gaan maken á la Gavin DeGraw en John Mayer, maar met Nederlandse teksten. Hansen tekende zijn eerste platencontract, deed mee aan writing camps en werkte met bekende namen als Alain Clark, Tjeerd Oosterhuis en Han Kooreneef. Het resultaat was een eerste single, 1000 en 1 Gedachten, en een album, Stad & Land. Het was 2008 en Hansen werd flink gelanceerd: hij werd ‘geadopteerd’ door dj Giel Beelen en mocht optredens doen op de Uitmarkt, festivals als Paaspop en in het voorprogramma van onder meer Gerard Joling. “Ik heb voor drie man gestaan en voor 10.000 man”, zegt hij. Een tweede en derde single volgden. Die laatste, Beeld Zonder Geluid, was zelfs de aanleiding voor een trip naar Afghanistan om daar te spelen voor Nederlandse militairen, nadat het thuisfront zijn single had omarmd.

Maar toen viel het stil. Zijn tweede album verscheen pas drie jaar na het eerste en werd nergens opgepikt. Zwaar teleurgesteld draaide hij de muziek de rug toe en belandde als verkoper in een kledingwinkel. Ondanks het feit dat hij erna toch weer terecht kwam in een studio waar hij werkte aan jingles voor radiozenders (“Coen & Sander en Ruud de Wild draaien ze nog steeds”), raakte zijn leven steeds verder in een neerwaartse spiraal. Zakelijk maakte hij er een puinhoop van, zegt hij eerlijk, en ook privé liep het spaak. Maar sinds vorig jaar heeft Hansen zijn leven weer de juiste kant op kunnen draaien - en de muziek volgde. Hij begon met het geven van muziekworkshops op scholen en schreef nummers voor anderen: bekende namen als Tino Martin, John West en Wesley Klein namen zijn liedjes op en scoorden ermee.

Nu is het weer tijd om zelf op de voorgrond te treden. Een nieuwe publishing deal én een platencontract zijn getekend en de eerste nieuwe Hansen Tomas-single is daar: Wat Moet Ik Doen, een nummer over hartenpijn, maakte hij met producer Tim Boomsma. Qua sound ligt het in de lijn van waar hij in 2008 mee doorbrak. Amerikaans aandoende popmuziek met een R&B-randje - en een Nederlandse tekst. Want hoewel hij artiesten als Chris Brown en JAY-Z tot zijn invloeden rekent, zingt Hansen toch het liefst in zijn moerstaal. “Dat voelt natuurlijker. In het Engels verdwijn ik tussen de vele artiesten, terwijl ik het idee heb dat ik er in het Nederlands wél tussenuit spring en iets maak wat er nog niet was.”

Radioplaten wil hij maken, want het gevoel toen Giel Beelen destijds voor het eerst zijn single draaide, smaakt nog steeds naar meer. “Het lijkt me zó vet om ergens te rijden en in een andere auto iemand te zien die mijn liedje heeft opstaan”, geniet Hansen al bij voorbaat. Voortaan bepaalt hij alles zelf: wat hij maakt, hoe hij klinkt, wat hij draagt aan kleding. “Dit ben ik en als mensen het tof vinden: gaaf. Vroeger wilde ik beroemd worden, nu wil ik gewoon lekker muziek maken. Als songschrijver en producer voor anderen én voor mezelf. En deze keer ga ik er écht van genieten. Plannen genoeg: ik wil in het voorprogramma van elke artiest in Nederland, om maar lekker te kunnen spelen. En dan over een jaar of drie in een uitverkocht Ziggo Dome staan…? We gaan het zien.”

Meer informatie : www.hansentomas.nl

Media